Hyvää työtä tamperelaisten hyväksi jo 139 vuotta

TampereMissio on yleishyödyllinen sosiaalialan järjestö, joka tekee työtä lapsiperheiden, nuorten, ikäihmisten ja kehitysvammaisten ihmisten hyväksi. Toiminnassa on lähes 300 eri alan ammattilaista sekä runsas joukko vapaaehtoisia.

Missiomme on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen ja vastuullisuus ohjaa toimintaamme arjessa.

TampereMissio ry toteuttaa kansalais- ja vapaaehtoistoimintaa, sosiaali- ja vanhustyön kehittämistoimintaa, varainhankintaa sekä viestintää yhdistyksen omana toimintana. Kehittämishankkeet ja toiminnot ovat pääosin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen, Euroopan Sosiaalirahaston sekä Tampereen kaupungin rahoittamia.

Yhdistyksen palveluliiketoiminta on yhtiöitetty 1.1.2020 alkaen TampereMissio Palvelut Oy:lle. TampereMissio Palvelut Oy tuottaa ikäihmisten asumis- ja päivätoiminnan palveluja Koskikodissa, Petäjäkodissa ja Peurankalliolla sekä kehitysvammaisten ihmisten asumisen, päivä- ja työtoiminnan sekä vapaa-ajan palveluja Rongankodin yksiköissä. Palveluyhtiöllä on myös kolme ravintolaa, jotka tuottavat ravintopalveluita hoivakoteihin sekä muille asiakkaille.

TampereMissio Palvelut Oy on yhteiskunnallinen yritys, jonka toiminnan tavoitteena on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen vastuullisesti ja kestävästi. Yhtiön tuottama voitto käytetään ensisijaisesti sen oman toiminnan kehittämiseen ja toissijaisesti yleishyödyllisen omistajan TampereMissio ry:n yleishyödylliseen toimintaan. 

Yhdistyksen vuosikertomus 2019 on luettavissa e-kirjana

Yhdistyksen tuorein Aamulehden liitteenä ilmestyvä TampereMissio-lehti on luettavissa täältä.

Monessa mukana Tampereen kehityksessä

TampereMissio käynnistyi kaupunkilähetystoimintana jo vuonna 1881. Yhdistys perustettiin vuonna 1907. Samoihin aikoihin syntyivät myös Helsingin (nykyisin HelsinkiMissio) ja Turun Kaupunkilähetykset Skotlannissa 1826 perustetun Glasgow City Missionin mallin mukaisesti. 

Toiminnan alkaessa tärkein työmuoto oli pyhäkoulutyö ja vaikeuksissa olevien ihmisten auttaminen. Ensimmäinen lastenkoti perustettiin 1920. Yhdistyksellä on ollut oma pienten lasten koti, huostaan otettujen poikien koti, lastenseimi ja lastentarha sekä ammattioppilaskoti, alkoholistikoti ja useita vanhainkoteja. Kehitysvammatyö alkoi 1960, kun ensimmäinen kehitysvammaisten työkoti perustettiin.

Vuonna 1987 kehitettiin ja näki päivänvalon Aamukorva, joka on yhä edelleen ainoa ikäihmisille suunnattu aamuisin toimiva auttava puhelin. Aamukorvan toiminta on laajentunut Tampereelta myös muualle Suomeen.

Yli 20 vuoden ajan TampereMissio on myös kehittänyt ja koordinoinut TunteVa®-toimintamallia, joka on muistisairaiden kohtaamiseen kehitetty vuorovaikutusmenetelmä.

Yhdistyksen jäsenet johtavat toimintaa

TampereMission toimintaa johtaa yhdistyksen hallitus ja sen ylin päättävä toimielin on yhdistyskokous. TampereMission hallituksen jäsenet ovat:

 • Lehtinen Heikki, varatuomari (puheenjohtaja)
 • Liljeroos Jyrki, kauppaneuvos (varapuheenjohtaja)
 • Lagerstam Leo, varatuomari
 • Ikonen Anna-Kaisa, kansanedustaja
 • Helén Harri, toimitusjohtaja
 • Ojala Ilkka, toimitusjohtaja
 • Ojanen Markku, psykologian professori (emeritus)
 • Pintilä Hippu, HR-asiantuntija, psykologi
 • Rosenlund Mikko, kauppaneuvos
 • Uusi-Rauva Sami, aluepappi
 • Eho Tarja, toiminnanjohtaja
 • Ikävalko Tommi, talouspäällikkö (hallituksen sihteeri)

Yhdistyksen jäsenet muodostavat yhdistyskokouksen. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä täyttämällä ja lähettämällä postitse oheisen lomakkeen. Yhdistyksen hallitus vahvistaa jäsenyyden kokouksissaan.

Jäsenhakemus (PDF) »