Uusia reseptejä vs. bensaa liekkeihin
Elämme nykypäivänä hektisiä aikoja ja monia asioita mitataan hyötysuhteen ja tehokkuuden näkökulmasta. Tämän näkee hyvin kauppojen valmisruokahyllyjen laajuudesta. Vaihtoehtoja riittää loputtomiin. Aikakin on rahaa, joten miksi tuhlata aikaa ruoanlaittoon? Sehän on kuin rahan heittämistä hukkaan! Toki täytyy myös tunnustaa realiteetit. Aina ei ole aikaa laittaa ruokaa tai kuten itselläni kävi, psyykkinen hyvinvointi saattaa olla niin maissa, ettei ruoanlaitto ole se suurin prioriteetti. Ruoka myös merkitsee eri ihmisille eri asioita. Jotkut nauttivat sen esteettisestä ilmeestä, rakenteesta ja mausta. Toiset taas näkevät sen lähinnä energian lähteenä. Mikään näistä näkökulmista ei ole oikea tai väärä. Minulla se vaihtelee päivän ja tilanteen mukaan.
Haluan kuitenkin tuoda esiin oman kokemuksen ruoanlaiton tärkeydestä itsetunnon ja mielialan kannalta. Minulla meni pitkään, etten juurikaan jaksanut laittaa ruokaa sillä olin psyykkisesti hyvin huonovointinen. Itsetuntoni oli alamaissa, sillä koin olevani virallisesti epäonnistunut elämässä. Mitä ikinä sellainen edes tarkoittaakaan.
Minulla pelkkä valmisruoka heitti lisää bensaa huonon itsetunnon liekkeihin. Enkö edes tähän pysty? Olen kyllä aivan p*ska ihminen. Tällaisistä ajatuksista lähtee liikkeelle ketjureaktio, jossa negatiiviset ajatukset johtavat negatiivisiin tunteisiin ja sitä kautta toimintakin muuttuu vältteleväksi. Itsetuntoa suojelee välttämällä uusia epäonnistumisen kokemuksia. Tämä lähestymistapa on kuitenkin todettu huonoksi, silloin jää vellomaan omaan epätodelliseen huonommuuden tunteeseen. Uudet kokemukset taas pikku hiljaa muovaavat itsetuntoa parempaan suuntaan, vaikka aina ei voi välttyä pettymyksiltä. Aluksi kannattaa valita taistelunsa tarkkaan. Näkisin kuitenkin ruoanlaiton voitettavissa olevana taisteluna, johon kannattaa ryhtyä. Ruoanlaitosta saa myös monenlaista iloa. Itse tykkään esimerkiksi kuunnella musiikkia ja tanssia samalla kun laitan ruokaa. Uusien reseptien etsiminen on hauskaa sekä palkitsevaa.
Mistä siis lähteä liikenteeseen? Mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Jos kaupassa käynti tuntuu yksin vaikealta, voi siihen kysyä apua tutuilta tai vaikka Linja20 -omavalmentajalta. Netti on pullollaan aloittelijoille sopivia reseptejä. Monet raaka-aineet saa halutessaan pakasteina. Minulla on usein epärealistisia odotuksia itseäni kohtaan, haluaisin olla hyvä kaikessa ennen kuin olen edes aloittanut. Kuitenkin ilman perustuksia talo aina romahtaa, eikä se rakennu hetkessä. Aloittaa siis perusasioista ja etenee omassa tahdissaan. Ei ole edes pakko edetä, jos ruoanlaitto ei tunnu omalta jutulta. Olen kuitenkin huomannut, että asioita kannattaa kokeilla etenkin jos on tutustumassa itseensä uudelleen huonon elämänvaiheen jälkeen tai muuten tuntee olevansa hukassa. Uudet asiat ja mielenkiinnon kohteet löytyvät usein yllättävistä paikoista ja kannattelevat tulevaisuudessa huonompien aikojen yli. Asioille ja itselleen kannattaa antaa mahdollisuus!
Oskari,
Kirjoittaja työskenteli Linja 20 -hankkeen kokemusasiantuntijana ja aloittaa tänä syksynä opinnot ammattikorkeakoulussa.
Linja 20 tarjoaa nuorille tukea ja toimintaa kohti koulu- ja työelämää. Tukea saa sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Tarjolla on yksilövalmennusta sekä kiinnostavia toiminnallisia ryhmiä.