Mitä nuori tarvitsee?
Pelkkä terapia tai käytännön asioiden tuki eivät riitä, tarvitaan molempia. Yhdessä tekemällä nuoren elämä menisi eteenpäin usealla eri osa-alueella, lisäksi tehostaen kunkin toimijan vaikutusta ja työajan käyttöä. Järjestöpuolelta voidaan lähteä rakentamaan verkostoa mutta usein siinä ei olla enää mukana, kun asiakas siirtyy eteenpäin – olisiko tässä muutoksen ja tiiviimmän yhteistyön luomisen paikka? Laadukas yhteistyö vaatii sektorirajat ylittävää rohkeutta ja resursseja verkostoitumiseen sekä aitoa tutustumista toimijoihin jo ennen nuoren mukaantuloa!
Mitä nuori tarvitsee? -kysymykseen auttaa, kun tietää mitä on saatavilla. Tutustumiskäynnit ja verkostoitumispalaverit sekä -tapahtumat tulisi sisällyttää nuorten kanssa toimijoiden työaikaan vakiovarusteena, ei ”menen, jos ehdin/jaksan” -mentaliteetilla. Toimijoilla tulisi olla rakenteisiin sisällytettynä malli nopeaan verkoston kasaamiseen joko lähi- tai etätoteutuksena. Riippumatta toteutustavasta, verkostojen tulisi pystyä kokoontumaan nuoren tarpeen mukaan. Yhteistyön tukena tulisi olla tietopankki, johon kaikki alueelliset toimijat päivittäisivät palvelunsa. Hopeareunuksena Ohjaamo on koettu paikaksi ja sosiaalityöntekijät viranomaistahoksi, joilla on tietoa palveluista.
Yhteiskunnan odotukset, suorittamisen kulttuuri ja tavallisen riittämättömyys paineistavat nuoria ja luovat huolta siitä, miten sopia järjestelmään tai päästä mukaan yhteiskuntaan. Työntekijät yrittävät ratkoa järjestelmätason isoja ongelmia oman tiiminsä kanssa, kun pitäisi ajatella niin, että päättäjät olisivat osa ammattilaisten verkostoa, ja sitä kautta osa nuorten verkostoa. Poliittisten päättäjien mukaan ottaminen nuorten maailmaan mahdollistuu myös Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman avulla, jonka kautta nuoret välittävät kokemuksiaan heille ja vaikuttavat yhteiskunnallisella tasolla.
Tämän ohella on meidän aikuisten tehtävä tuottaa ratkaisuhakuisesti toivoa ja elämänviisauspuhetta siitä, että elämä ei ole suoritusrata ja kriiseistä selvitään. On tärkeää viestiä, ettei tarvitse mahtua muottiin vaan saa kulkea omaa polkuaan ja olla oma itsensä. On merkityksellistä, että joku jaksaa uskoa ja kannustaa, kun ei itse näe tunnelin päässä valoa.
Kiitokset mahtaville panelisteille❣️
Kalle Kuusniemi
Matkalla 2 -hanke, projektipäällikkö
Heidi Rytky-Ylinen
Matkalla 2 -hanke, valmentaja
Ville Venesmäki
1000 Mielen Tarinaa -hanke, projektityöntekijä
Alla videoupotus paneelikeskustelusta TampereMission YouTube-kanavalta: