Läheiset läsnä

Läheiset läsnä

Ikäihmisen muutto hoivakotiin on iso elämänmuutos ja usein myös iso helpotus läheisille. On tavallista, että muutto tapahtuu odottamisen jälkeen hyvinkin nopeasti ja yllättäen. Moni läheinen huokaisee helpotuksesta, kun jatkuva huoli läheisen pärjäämisestä omassa kodissa päättyy.  

Tässä kohtaa moni ottaakin hyvin ansaitun hengähdystauon ja opettelee uudelleen nukkumaan yönsä rauhassa. Taustalla voi olla vuosikausien huoli läheisestä ja ympärivuorokautinen valmiustila siitä, milloin pitää lähteä keskellä yötä auttamaan kaatunut läheinen ylös tai etsimään sitä hukkunutta lääkepurkkia tai lompakkoa.  

Läsnäoloa hoivakodissa 

Vierailut ja tapaamiset ovat erittäin tärkeitä ja arvokkaita asioita muistisairaan arjessa. Hoivakodeissamme tuemme ja kannustamme kaikkia käymään säännöllisesti läheistensä luona. Myös vapaaehtoiset ovat tervetulleita hoivakoteihimme tarjoamaan asukkaille juttu- tai ulkoiluseuraa rauhallisen läsnäolon kera.     

Läheisten käynnit tuovat muistisairaan elämään iloa ja merkityksellisyyttä yhteisten perinteiden, muistojen ja tuttujen ja turvallisten asioiden kautta. Läheiset voivat tuoda kuvia lapsenlapsista, kertoa tarinoita mökkinaapurista, lomamatkalta. He voivat kertoa kukkien kukkimisesta pihassa tai mökin puutarhassa. 

Vaikka muistisairas ei huomenna muistaisi käyntiä, on käynnillä monta myönteistä vaikutusta. Muistisairas voi olla koko illan tavallista rauhallisempi ja hymyileväisempi, hän voi nukkua yönsä levollisemmin ollessaan mielissään illan rupatteluhetkestä läheisensä kanssa.  

Jos omaiset ja läheiset asuvat kaukana, eivätkä pysty tulemaan vierailulle usein, hoitajamme voivat kertoa heiltä kuulumisia ja ilmaista välittämisen tunteen  – ja siten rauhoittaa ja ilahduttaa. 

Näin olleen yhteydenpito ja vierailu muistisairaan luona ei ole koskaan turha. Sillä on aina merkitystä, vaikka hän ei osaisi sitä enää sanoin kertoa. 

Tapaamiset sairauden edetessä 

Toisin kuin ajatellaan, merkityksellisintä ei ole se, tunnistaako muistisairas läheistään vai ei. Tämän kysyminen muistisairaalta aiheuttaa turhaa ahdistusta muistisairaalle. Eihän kukaan kysy sokealtakaan: ”Näetkö sinä minut?” 

Muistisairaalle tärkeää on lähellä oleminen ja koskettaminen sekä turvallisuuden tuottaminen läheisyyden avulla. Läsnäolo ja yhdessä oleminen antavat mielihyvää ja tunteen siitä, että on rakastettu. 

Ikäihmisen kanssa tärkeää on läsnäolo ja kiireettömyys. Puhuessa katsotaan silmiin, puhutaan rauhallisesti ja selkeästi antaen muistisairaalle aikaa vastata. Kuunnellaan ja odotetaan.  Muistisairas vaistoaa kiireen tunnun.  Muistetaan, että muistisairaalla on ajatuksia, tunteita ja tarpeita silloinkin, kun oikeat sanat eivät löydy. 

Kun sairaus on edennyt niin pitkälle, ettei puheen tuottaminen enää onnistu, niin kannattaa puhua, vaikka muistisairas ei enää kykene vastaamaan. Silloin voi pitää kädestä kiinni, silittää ja olla läsnä, se on tärkeintä. 

Hoivakodin työntekijät linkkinä ikäihmisen ja läheisen välillä 

Muistisairaus muuttaa ihmistä ja muistisairauden aiheuttamia muutoksia voi olla vaikea ymmärtää ja hyväksyä. Läheiset kuitenkin tuntevat muistisairaan aina parhaiten.  

Hoivakodin henkilökunnan ja läheisten on tärkeää jakaa tietoa ja pitää yhteyttä. Näin varmistetaan, että hoivakodissa asuva ikäihminen voi elää mahdollisimman hyvää arkea.  

Läheiset voivat kertoa taustatietoina, mistä heidän läheinen nauttii elämässään ja mitkä asiat ovat olleet hänelle tärkeitä. Tietoja voidaan jakaa hoitohistoriasta lempiruokia ja lempimusiikkia unohtamatta.  Näiden taustatietojen avulla hoitajat ymmärtävät muistisairasta paremmin ja tiedoista on paljon apua arjessa.  

Hoivakodeissa seuraamme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia sekä muistisairauden etenemistä. Siitä tiedottaminen ja viestiminen on tärkeää omaisille. Se usein helpottaa läheisen huolta. 

Riikka-Leena Suurnäkki 

Kirjoittaja työskentelee Koskikodin johtajana. Hän haluaa muistuttaa, että kaikki TampereMission hoivakotien asukkaiden läheiset ovat aina tervetulleita käymään läheisensä luona.