Kokemuksia Matkalta

Aloitin Matkalla-toiminnassa vuoden 2022 syyskuussa yhdessä toisen valmentajan Maijan ja vertaisohjaaja Saran kanssa, jolloin tavoitteenamme oli tukea mielenterveysjonoissa olevia 16–29-vuotiaita nuoria arjen haasteissa. Käynnistelimme toimintaa kolmistaan ja pian alkoikin käydä selväksi, että meille oli kovasti kysyntää: apua tarvitsevia nuoria oli mielenterveysjonoissa satoja. Parhaimmillaan meitä oli Matkalla-tiimissä yhteensä yhdeksän henkilöä töissä. Yhteistyö kahden organisaation tiimissä toimi erinomaisesti ja pääsimme rakentamaan inhimillistä ja nuoren tarpeet huomioivaa toimintakulttuuria.

Kuluneen reilun vuoden matkalla arkeemme on sisältynyt lukemattomia hienoja kohtaamisia mitä moninaisemmissa paikoissa. Koko Matkalla-toiminnan aikana henkilökohtaisesti on tavattu kaikkineen yli sata nuorta, pisimmillään yhteistyösuhde nuoren kanssa on kestänyt kokonaisen vuoden. Monia nuorista olemme tavanneet viikoittain. Olemme olleet onnekkaassa asemassa, koska olemme voineet tarjota aidosti kiireettömiä tapaamisia näinkin tiheällä tapaamisvälillä. Olemme pystyneet olemaan aidosti tukena.

”Matkalla-toiminta on ollut tosi tärkeää kun jonot mielenterveyspalveluihin on niin pitkät. Ihania työntekijöitä ja lämmin vastaanotto joka kerta <3 iso kiitos”

Olemme kulkeneet nuorten rinnalla ja eläneet mukana joskus loputtoman tuntuisessa jonotuksessa ja siihen liittyvissä käänteissä. Olemme jakaneet arjen suruja, mutta myös monia iloja ja hienoja onnistumisia. Yhdessä nuorten kanssa olemme etsineet erilaisia tapoja jaksaa sitä, mitä ei aina meinaa jaksaa. Olemme olleet matkakumppaneita arjen mielekkäämmäksi tekemisessä ja omiin vahvuuksiin ja voimavaroihin tutustumisessa. Olemme rohkaisseet, kannustaneet ja joskus hiukan haastaneetkin.

”Oon saanu tosi lyhyessä ajassa ihan hirveesti irti tästä toiminnasta. Taideryhmä on aivan täydellinen osuma mulle, se antaa mulle tosi paljon voimaa ja saa rauhottua siellä pois viikon murheista. Yksilökäynnitkin on ollu ihan huippuja, saa mut lähtemään ulos ja juttelemaan asioistani ja hoitamaan niitä ja ne saa mut tosi motivoituneeks.”

Tapaamisiin saapuminen on toisinaan ollut nuorille vaikeaa, mutta toimintamme on onneksi mahdollistanut ymmärtävän ja inhimillisen suhtautumisen poissaoloihin. Toisella kertaa tapaaminen on taas toteutunut ja ollut hyödyksi nuorelle. Olemme pystyneet rauhassa opettelemaan sitoutumista sovittuihin tapaamisiin.

”Hyvin hoitu kaikki asiat mitä alettiin tekemään. Aina sai uuden ajan vaikka oli vaikeeta välillä tulla paikalle, mutta aina ymmärrettiin ja otettiin mukavasti vastaan. Jos ei heti voinut jossain auttaa otettiin yhdessä selvää. Erittäin tärkeä matalan kynnyksen palvelu jota pitäisi laajentaa.”

On ollut suuri onni työskennellä näin hienossa ja ammattitaitoisessa tiimissä. On ollut myös erityisen arvokasta, että olemme päässeet rakentamaan toimintaa nuorten tarpeista ja toiveista käsin sekä pystyneet mahdollistamaan nuorille monenlaisia itsetuntemusta ja arjen mielekästä sisältöä lisääviä kokemuksia. Iso kiitos kuuluu myös toimintaa tukeneille lahjoittajille ja eri yhteistyötahoille. Suurimman työn ovat kuitenkin tehneet nuoret itse. He ovat valinneet, hankaluuksista ja epävarmuuksista huolimatta, hakea apua ja ottaa tukea vastaan.

Matkalla-toiminta jatkuu yhteistyössä Diakonissalaitoksen kanssa, joten nuorten hyvinvoinnin eteen tehtävä työ jatkuu. Lisäksi kevään aikana alkaa uusi Tukivoimaa-hanke, josta tullaan kertomaan kuulumisia lisää myöhemmin.

 

Sirkku RämöValmentaja, TampereMissio

Lue lisää Matkalla-toiminnasta täältä.