Hyvinvointia kulttuurista Kyttälän ja Peurankallion lähitoreilla

”Minä olen opetellut nyt eläkkeellä soittamaan ukulelea lähitorin vapaaehtoisen vetämässä musaryhmässä. En olisi ikinä uskonut, kuinka paljon saan lisää sisältöä elämääni musiikista, soittokavereiden seurasta ja uuden oppimisesta. Olen huomannut, että kehon vaivatkin tuntuvat vähemmän soittopäivinä.

Kuulin ensimmäistä kertaa Tampereen kaupungin kulttuuriluotsitoiminnasta lähitorin palveluohjaajan vastaanotolla. Silloin tuli puheeksi, että minua suretti, kun ei enää ollut tullut käytyä taidenäyttelyissä. Yksin en oikein uskaltanut lähteä. Sitten minulle löytyi kulttuuriluotsi. Ja voi kuinka antoisaa on ollut nauttia taiteesta toisen kiinnostuneen kanssa.

Käyn paljon lähitorin konserteissa. Musiikki on ollut minulle aina tärkeää. Kauemmaksi en jaksaisi enää lähteä. Eikä minulla olisi oikein varaakaan maksullisiin esityksiin pienestä eläkkeestäni. On ihanaa, kun lähitorilla on monipuolisia konsertteja! Saan yhä nauttia elävästä musiikista.”

Esimerkit kertovat Peurankallion ja Kyttälän lähitorien ryhmien, tapahtuminen ja palveluohjauksen merkityksellisyydestä kävijöillemme kulttuurihyvinvoinnin näkökulmasta.

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan ihmisen yksilöllistä tai yhteisöllisesti jaettua kokemusta siitä, että kulttuuri, taiteet ja luova toiminta lisäävät hyvinvointia tai ovat yhteydessä siihen. Kulttuurihyvinvointi on vahvuuksien löytämistä ja uuden oppimista kulttuurin, luovuuden ja taiteen keinoin. Se on yhteyden luomista toisiin ihmisiin ja itseen sekä ihmisenä kohtaamista taiteen välityksellä.*

Kulttuurin ja taiteen hyvinvointia lisäävät vaikutukset ovat meille jokaiselle arjessamme jossain muodossa tuttuja. Hyvä elokuva tempaa niin mukaansa, että aiemmin vaivannut kipumme lientyy hetkeksi. Lastenlaulujen soittaminen rauhoittaa muistisairaan omaisemme. Tanssiminen vetreyttää lihaksia ja niveliä.

Kulttuurin ja taiteen vaikutuksesta hyvinvointiin on viime vuosina tutkittu monella tieteenalalla. Vuonna 2019 Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan aluetoimisto julkaisi raportin, jossa kerrotaan kulttuuriin, taide- ja luovaan toimintaan osallistumisen kokijana tai tekijänä voivan ehkäistä ja hoitaa lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia.**

Kyttälän ja Peurankallion lähitoreilla olemme iloisia siitä, että saamme osaltamme edistää monipuolisesti tamperelaisten kulttuurihyvinvointia. Tule rohkeasti käymään, katso täältä kuukausiohjelmamme tai soita meille: löydetään yhdessä juuri Sinulle merkityksellinen kulttuurihyvinvointiasi tukea tapahtuma tai ryhmä.

Kulttuuri ja taide kuuluvat meille kaikille!

Sini Puranen
Kyttälän lähitori
Palveluohjaaja
040 573 7615

*Lähde:Kulttuurihyvinvointipooli
**Lähde: WHO:n raportti