Ikäihmisiltä elämänasennetta

Likellä-kerhotoiminta opiskelijan silmin

Heti ensimmäisellä viikolla harjoittelussani pääsin täysillä mukaan Likellä kerhojen toimintaan. Sain mahdollisuuden viettää aikaa useiden kymmenien kerholaisten kanssa upeassa Vähäsillan leirikeskuksen maisemissa mölkkyä pelaillen sekä tutustuen ihaniin ihmisiin. Leiripäivän jälkeen olen päässyt kohtaamaan lisää kerholaisia viikoittain ja saanut vetää muutamia kerhoja omatoimisesti. Vastuun saaminen on antanut itselleni varmuutta ryhmien vetämiseen, opettanut asioista huolehtimista ja samalla lisää ihmisten kohtaamisesta sekä heidän huomioimisestansa.

Aloittaessani harjoittelussa en osannut olettaa millaisia seuraavat viikkoni tulisivat olemaan tai kuinka paljon oppisin ihmisistä ja itsestäni. Likellä-kerholaiset ovat ottaneet minut kaikki todella hyvin vastaan, ja heidän kanssaan on ollut todella mukavaa viettää aikaa. Tuntuu, että jokainen kohtaaminen antaa itsellenikin yhtä paljon iloa kuin kerholaisillekin. Moni seniori kaipaa arkeensa kohtaamisia ja jutustelua sekä tekemistä arkeensa. Likellä-kerhot pyrkivät vastaamaan juuri tähän tarpeeseen ja toiminnassa mukana oleminen tuntuu todella merkittävältä, kun tietää, että tekee asioita muiden hyväksi. Olen nauttinut suunnattomasti kuullessani tarinoita kerholaisten elämästä ja arjen tapahtumista. Heidän elämänasenteensa ja -kokemuksensa on vaikuttanut itseeni ja ajatuksiini. Haluan sisäistää itseeni samaa rauhaa ja kiitollisuutta kuin heillä on.

Harjoitteluni Likellä-kerhotoiminnassa on tuonut uusia ajatuksia liittyen sosionomiopintoihini. Työskentely ikäihmisten kanssa on avannut uuden ajatuksen työskentelystä mahdollisesti heidän kanssaan tulevaisuudessa. Antoisan kokemukseni ansiosta suosittelenkin lämpimästi jokaiselle nuorelle tutustumista ikäihmisiin esimerkiksi vapaaehtoistyön merkeissä. Hetkien jakaminen toisten kanssa tuo omaan elämään lisää merkitystä ja opettaa ihmisten kohtaamisesta.

Tiedän, että tulen kantamaan pitkään mukanani oppeja, joita olen saanut tämän harjoittelun aikana. Voin suositella TampereMissiota ja Likellä-kerhotoimintaa harjoittelupaikaksi suurella sydämellä. Tulevaisuudessakin haluan olla mukana toiminnassa, jossa saa vastineeksi hymyn toisen huulille ja iloa sydämeen.

Likellä-kerhoja on ympäri Tampereen kaupunkia useita kymmeniä. Tästä pääset tutustumaan eri vaihtoehtoihimme ja kenties tapaamme kerhossa! Likellä-kerhojen aikataulut.

Emma Högström

Jos sinulle herää kysymyksiä aiheesta voit olla yhteydessä Likellä-kerhojen koordinaattoriin Pirjoon.

Pirjo Saloranta