"Minä olen kyllä aina tykännyt elämästä"

”Minä olen kyllä aina tykännyt elämästä”

Me täällä Peurankalliolla olemme saaneet toimia veteraanien kanssa jo useamman vuoden ajan järjestäessämme viikottain Veteraanikanttiinia sotiemme veteraaneille ja lotille.

Näin nuoremman sukupolven edustajana olen saanut huomata, että ikä on veteraaniemme kohdalla vain numero. En tarkalleen osaa sanoa, mistä tämä sisukas veteraanisukupolvi on saanut elämän voimansa, mutta tämä kansa on veistetty hyvin toisesta puusta kuin me muut. Vaikka ikää on lähemmäs sata, tehdään puutarhatöitä, käydään teatterissa, GOGO’lla kuntosalilla ja kaikkea siltä väliltä. Ja vaikka vuodet eivät varmasti ole hellällä kädellä kohdelleet, ei katkeruutta veteraaneissamme ole nähtävissä.

Parhaita kommentteja keskustelujemme tiimellyksessä on lotaltamme, joka tokaisi ” Minä olen kyllä aina tykännyt elämästä.” Ottaen huomioon, mitä kaikkea on elämässä nähnyt, kuinka moni meistä voisi sanoa kirkkain silmin miltei satavuotiaitten lasien läpi joskus samaa?

Peurankallion lähitorilla on vuodesta 2017 asti toiminut sotaveteraanien Kanttiiniryhmä, ja suurin osa veteraaneista on ollut Kanttiinitoiminnassa mukana alusta asti. Kanttiinin ohjelmassa on vuoroviikoin jumppaa ja ”vintinhuoltoa” eli aivojumppaa, muisteluita, keskusteluja. Ohjelmassa on myös esiintyjiä, laajasti erilaista musiikkia sekä asiapitoisempaa ohjelmaa: esitelmiä eri aiheista, teatteria ja tanssia. Korona-aikana Kanttiinia pystyttiin jatkamaan kuntouttavana toimintana ilman ulkopuolisia esiintyjiä keskittyen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Kanttiinin kantavina teemoina ovat yhdessäolo, ilo ja huumori sekä fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi kulttuurihyvinvointia unohtamatta. Myös ruokailu ja kahvihetki kuuluvat Kanttiiniin. Kanttiinissa on ryhmänohjaajien apuna joukko vapaaehtoisia. Kaikille meille Kanttiinilaisille toiminta on tärkeää ja mieluista! Jatkamme toimintaa jälleen kesätauon jälkeen Peurankalliolla tiistaisin.

Olen hyvin kiitollinen siitä, että voin työni puolesta kohdata ihmisiä, jotka omaavat tämmöisen valon sisällä vielä vanhoilla päivillä. Ja jos jotain haluan, haluan voida sanoa omasta elämästäni samaa vielä satavuotiaana: Minä olen kyllä aina tykännyt Elämästä.

 

Satu Leinonen & Marjo Uusi-Kakkuri
Veteraanikanttiinin ohjaajat

 

PS. Ja jos haluat raottaa vähän tietoisuutta tästä viisaasta ja tarmokkaasta väestä voit katsoa Yle Areenalta dokumenttisarjaa ”Sadan vuoden sankarit”. Sarjassa on haastateltu myös veteraanikanttiinista tuttuja veteraaneja.
Heitä kuvattiin myös osana kansallisen veteraanipäivän juhlistamista Peurankalliolla. Valokuviin voi tutustua TampereMission Facebookista.

 

Kuva: Peurankallion vapaaehtoiset