Likellä joulua

Iloinen puheen porina tulee vastaani taloyhtiöiden kerhotiloista, kun piipahdan Likellä-kerhoon. Tunnelma on leppoisa ja kimaltelevat koristelut kertovat lähestyvästä joulusta. Keittiössä hääritään hyväntuulisesti, kahvin tuoksu leijuu ilmassa ja pöytää katetaan yhteistä kahvihetkeä varten.

Yhteisöllisyys, toisista välittäminen ja mukava yhdessäolo välittyy ja tarttuu.

Viikoittaiset yhdessäolon hetket ovat Likellä-kerholaisille tärkeitä ja tuovat erityisesti yksinasuville sitä toivottua juttuseuraa, yhteistä mukavaa tekemistä ja vertaistukea.

Lähestyvä joulu on näkynyt kerhoissa monin eri tavoin. On kerrottu jouluperinteistä, muisteltu lapsuuden jouluja ja koulujen joulujuhlia, visailtu jouluaiheisesti, tehty jouluista taidetta, askarreltu joulukortteja ja koristeita sekä tietysti laulettu ja kuunneltu joululauluja, tunnelmoitu.

Monesti joulun alla erilaiset ryhmätoiminnat jäävät tauolle ja näin arvelin myös Likellä-kerhojen osalta. Sain kuitenkin useasta kerhosta toisenlaisen näkökulman joulutaukoon ja joulun viettoon.

Joulu mielletään perhekeskeisenä sukulaisjuhlana. Jouluna perheet; mummut, vaarit, isät, äidit, lapset, lapsenlapset ovat yleensä yhdessä; syödään, leikitään, pelataan, lauletaan, jaetaan lahjoja ja ennen kaikkea vietetään eri tavoin aikaa yhdessä läheisten ja rakkaiden kanssa.

Näin ei kuitenkaan aina ole. On yksin eläjiä, leskiä, lapsettomia tai sukulaiset jossain kaukana. Voi olla ei toivottua yksinäisyyttä, turvattomuutta ja ikävää edesmenneitä kohtaan.
On tärkeää, että on yhteisöjä kuten Likellä-kerhoja, jonka kautta voi löytää uusia ystäviä ja läheisiä omaan elämään ja arkeen. Näin arjestakin voi tulla juhlaa!

Likellä-kerholaiset ovatkin kuin pienimuotoisia perheitä. He ovat vuosien saatossa tulleet läheisiksi toisilleen. Yhdessä on jaettu ilot ja surut, saatu vertaistukea, neuvoa ja ymmärrystä. Ystävyys on lujittunut säännöllisten kerhopäivien myötä niin että se kantaa myös muille elämänalueille.  Kerho voi olla kuin toinen koti, turvasatama, johon voi mennä omana itsenään, tuntea itsensä hyväksytyksi ja tervetulleeksi. Myös uudet kerholaiset otetaan aina lämmöllä vastaan.

Arjen harmaus muuttuu yhteisöllisyyden myötä kirkkaaksi ja merkitykselliseksi tuoden mukanaan kokemuksen turvallisuudesta, keskinäisestä avusta ja luottamuksesta.
Mieli on levollinen, joulu voi tulla!

Pirjo Saloranta

Kirjoittaja toimii Likellä-kerhotoiminnan koordinaattorina. Hänellä on ollut ilo tutustua mahtavaan ikäihmisten joukkoon, jotka ovat löytäneet tiensä Likellä-kerhoihin.