Keittiöavustaja Matiaksen bravuuri on kotikaljan teko

Suosittu Ravintola Kokkipoika Lielahdessa on yksi TampereMission Rongankodin työtoiminnan pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista.

Me Kokkipojassa olemme alusta alkaen halunneet työllistää erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä ja kantaa omalta osaltamme yhteiskuntavastuuta. Olemme luoneet persoonallisen työyhteisön, jossa kaikilla on hyvä olla ja jossa jokainen saa nauttia työn tekemisestä, Jarno Asunen kertoo.

Tällä hetkellä Kokkipoika työllistää viisi erityistä tukea tarvitsevaa henkilöä, ja keittiöavustaja Matias on yksi heistä. Hänen päivittäisiin työtehtäviinsä kuuluu mm. astioiden tiskaaminen, keittiön siivoaminen ja roskien vienti.

Matias on erittäin vastuuntuntoinen työntekijä, työt hoituvat hyvin. Hänen bravuuri on kotikaljan teko lounasbuffettiin, Jarno kertoo.

Aikoinaan Matias aloitti Kokkipojan työharjoittelijana Rongankodin tuetun työtoiminnan kautta. Työtoiminnan vastaava ohjaaja Niina Sormunen kertoo, että tuetun työllistymisen tavoitteena on löytää erityistä tukea tarvitsevalle henkilölle myös sopiva työyhteisö.

Ensin mietitään mieltymykset, mahdollinen koulutus ja sitä kautta päästään liikkeelle. Räätälöimme aina työtehtäviä yksilöllisesti ja tuemme vahvasti myös yrittäjiä. Keskiössä on avoin yhteistyö työyhteisön, erityistä tukea tarvitsevan henkilön ja yrittäjän kanssa, Niina painottaa.

Suomessa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllistymistilanne parantuisi oikeanlaisen tuen avulla. Tuetun työllistymisen työhönvalmennus mahdollistaa sopivan tekijän ja työtehtävän kohtaamisen.

Kannustan lämpimästi yrittäjiä aluksi miettimään omaa asennetta erityishenkilöihin ja siihen, haluaisiko lähteä kehittämään työyhteisön monimuotoisuutta. Jos sen näkee rikkautena, voi miettiä työtehtäviä uudella tavalla, esimerkiksi millaisia avustavia työtehtäviä voisi ”pilkkoa” erityishenkilöille. Joskus osaamisen kehittyessä alkuperäisen työtehtävän laajentuminen ihan ihmetyttää, Jarno pohtii.

Kaikki tosiaan lähtee aidosta halusta lähteä liikkeelle. Eli rohkeasti vain kokeilemaan, Niina rohkaisee.

Aina työtehtävä ja työntekijä eivät kohtaa, ja sekin on ihan ok. Usein pystytään löytämään mieluinen työtehtävä, joka sujuu ja voidaan kulkea yhdessä kohti onnistumisia, Niina tarkentaa.

Perustamisestaan lähtien Ravintola Kokkipojan yrittäjät Jarno Asunen ja Pertti Nurmi ovat työllistäneet yhteensä 19 erityistä tukea tarvitsevaa henkilöä erilaisiin työtehtäviin. Sujuva yhteistyö Rongankodin työtoiminnan kanssa on luonut molemminpuolista luottamusta ja kiitollisuutta.

Yhteistyö on kehittynyt välittömään ja ei niin byrokraattiseen suuntaan. Pystymme keskustelemaan avoimesti asiasta kuin asiasta ja reagoimme tilanteisiin tarvittaessa nopeasti yhdessä. Mikä tärkeintä, Rongankodilla otetaan ihmiset ihmisinä ja yksilöinä, joille tarjotaan yksilöllistä ohjausta, Jarno kiittelee.

Teksti ja kuva: Sannamari Ratilainen

Juttu on julkaistu TampereMissio 2/2022-lehdessä.