Lahjoitukset mahdollistavat monipuolisen Matkalla-toiminnan

Matkalla-toiminta käynnistettiin syksyllä 2022 tukemaan nuoria, jotka jonottavat mielenterveyspalveluihin Tampereella. Matkalla-toiminta tarjoaa nuorille kiireetöntä yksilövalmennusta sekä monipuolista ryhmätoimintaa. Toimintaan on osallistunut yli sata tamperelaista nuorta.

Matkalla-toiminnassa on halu kehittää ja rakentaa inhimillistä ja nuoren tarpeet huomioivaa toimintakulttuuria. Lahjoitusvarojen avulla valmentajat ovat järjestäneet nuorille lukuisia erilaisia laji- ja harrastuskokeiluita. Aktiviteetit ovat olleet oikein pidettyjä. Nuoret ovat käyneet muun muassa pelaamassa sulkapalloa, keilaamassa, minigolffaamassa, ilmajoogaamassa ja boulderoimassa. Nuoret ovat käyneet myös heitä kiinnostavissa taidenäyttelyissä sekä viihtyisissä kahviloissa yhdessä valmentajien kanssa.

”Kuluneen reilun vuoden matkalla arkeemme on sisältynyt lukemattomia hienoja kohtaamisia mitä moninaisemmissa paikoissa. Koko Matkalla-toiminnan aikana henkilökohtaisesti on tavattu kaikkineen yli sata nuorta, pisimmillään yhteistyösuhde nuoren kanssa on kestänyt kokonaisen vuoden. Monia nuorista olemme tavanneet viikoittain. Olemme olleet onnekkaassa asemassa, koska olemme voineet tarjota aidosti kiireettömiä tapaamisia näinkin tiheällä tapaamisvälillä. Olemme pystyneet olemaan aidosti tukena.”, Matkalla-toiminnan valmentaja Sirkku Rämö kertoo.

”Matkalla-toiminta on ollut tosi tärkeää kun jonot mielenterveyspalveluihin on niin pitkät. Ihania työntekijöitä ja lämmin vastaanotto joka kerta <3 iso kiitos”

Monipuolisten retkien, harrastuskokeiluiden ja taideryhmän lisäksi Matkalla-toiminnassa nuorta tuetaan myös yksilötapaamisten sekä ryhmässä tapahtuvan  keskusteluavun kautta. Nuoret ovat saaneet kahdenkeskistä aikaa valmentajan tai vertaismentorin kanssa, jolloin vaikeassa elämäntilanteessa oleva nuori tulee aidosti kohdatuksi ja huolet käytyä läpi luotettavan aikuisen kanssa. Kahvihetket valmentajan kanssa ovat esimerkiksi juuri niitä kohteita, mihin lahjoitettavia varoja käytetään.

”Olemme kulkeneet nuorten rinnalla ja eläneet mukana joskus loputtoman tuntuisessa jonotuksessa ja siihen liittyvissä käänteissä. Olemme jakaneet arjen suruja, mutta myös monia iloja ja hienoja onnistumisia. Yhdessä nuorten kanssa olemme etsineet erilaisia tapoja jaksaa sitä mitä ei aina meinaa jaksaa. Olemme olleet matkakumppaneita arjen mielekkäämmäksi tekemisessä ja omiin vahvuuksiin ja voimavaroihin tutustumisessa. Olemme rohkaisseet, kannustaneet ja joskus hiukan haastaneetkin.”, Rämö jatkaa.

Matkalla-toiminnassa järjestetään myös paljon muuta ryhmätoimintaa, jossa nuori voi kohdata muita samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Mieliolkkarit ja vaihtuvat mielenterveysaiheiset koulutukset tukevat nuoren hyvinvointia myös ryhmissä syntyvän yhteisen ideoinnin kautta.

”Oon saanu tosi lyhyessä ajassa ihan hirveesti irti tästä toiminnasta. Taideryhmä on aivan täydellinen osuma mulle, se antaa mulle tosi paljon voimaa ja saa rauhottua siellä pois viikon murheista. Yksilökäynnitkin on ollu ihan huippuja, saa mut lähtemään ulos ja juttelemaan asioistani ja hoitamaan niitä ja ne saa mut tosi motivoituneeks.”

Hyvät tulokset nuorten kanssa kertovat myös työntekijöiden omistautuneisuudesta ja ammattitaidosta. ”On ollut suuri onni työskennellä näin hienossa ja ammattitaitoisessa tiimissä. On ollut myös erityisen arvokasta, että olemme päässeet rakentamaan toimintaa nuorten tarpeista ja toiveista käsin sekä pystyneet mahdollistamaan nuorille monenlaisia itsetuntemusta ja arjen mielekästä sisältöä lisääviä kokemuksia. Iso kiitos kuuluu myös toimintaa tukeneille lahjoittajille ja eri yhteistyötahoille. Suurimman työn ovat kuitenkin tehneet nuoret itse. He ovat valinneet, hankaluuksista ja epävarmuuksista huolimatta, hakea apua ja ottaa tukea vastaan.”, Rämö tiivistää.

Matkalla-toiminta jatkuu yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa kolmen työntekijän voimin vuoden. Lämpimät kiitokset kaikille Matkalla-toimintaa tukeneille lahjoittajille.

Lahjoitukset voivat olla myös tekemisen mahdollistamista – tässä Teivon ravikoulu tarjosi nuorille vierailun tallille.

Nuorille tarjotaan sopivia teemaluentoja ja keskusteluhetkiä mietityttävistä aiheista.

Taideryhmässä kokoonnutaan pienellä porukalla, jotta jokainen nuori saa paljon henkilökohtaista tukea.