”Ei kai se haittaa, et mä tulin viel jutteleen?”

”Ei kai se haittaa, et mä tulin viel jutteleen?”

”Kun, musta tuntui, että mun tarttis jutella jonkun kaa.” Suurin piirtein näin lausui nuori mies, joka tuli Iltalinjalle hyvin lähellä sulkemisaikaa. Muut illan kävijät olivat jo lähteneet kotimatkalle ja me ohjaajat olimme saaneet desinfioitua tiloista kaikki tärkeimmät kosketuspinnat. Mies varmisteli aluksi, onko hänen nimensä tulevan retken listalla ja oli edelleen vaivautunut siitä, että hän tuli käymään näin myöhään. Hän kysyi, onko tiedossa muita retkiä ja onhan varmasti OK, että hän kyselee näin myöhään retkiasioista. ”Ei kai haittaa, jos kysyn vielä vähän muitakin asioita?” Ei haitannut. Sitä vartenhan meillä on Iltalinja.

Kävimme läpi Iltiksen tulevia tapahtumia ja puhuimme noin vartin verran ajatusten virran vieminä. Ei mitään erityistä. Jutusteltiin ja rupateltiin. Ja se oli selvästi sitä tärkeintä. Tuossa hetkessä ei kenelläkään ollut kiire minnekään ja kävijämme yksinäinen olo vaikutti hälvenevän. Uskon tämän olleen hänelle merkityksellinen hetki. Huippuhetki se oli myös ohjaajalle, kun sai nähdä näinkin pienen kohtaamisen tuovan iloa. Avoimien ovien ja matalan kynnyksen hyödyt ovat näissä hetkissä käsin kosketeltavia.

Kylläpä nimittäin tuntui oudolta, kun viime kuussa saimme jättää taaksemme koronasta johtuneet kävijämäärärajoitukset ja ennakkoilmoittautumiset. Ovet ovat todellakin auki ja kynnys on entistä matalampi. Heti toisena iltana ylittyi aiemmin tutuksi tullut kymmenen kävijän rajapyykki. Erävoitto virusta vastaan!

Vaikka maskit ja desinfioinnit näkyvät vielä arjessa, ajatukset kuitenkin liikkuvat jo maskittomassa tulevaisuudessa. Kunhan tuo aika koittaa, saadaan Iltiksellä perinteiset kahvit tarjolle. Tämän lisäksi kokkiryhmät käynnistyvät ja kävijät saavat nauttia omiakin eväitään paikan päällä. Näistä mahdollisuuksista me ohjaajat kuulemme toiveikkaita kysymyksiä lähes päivittäin. Joku jo haaveili, että aikoo juhlistaa tuota hienoa vapautumisen hetkeä pizzalla. Ajatus pistää kieltämättä hymyilemään!

On ollut jännää huomata, miten kahden vuoden rajoitus- ja suositusrumba on jättänyt meille tapoja, joista nyt pitää opetella pois. Moni kävijöistämme edelleen ilmoittelee ennalta, minä päivänä on tulossa paikalle, vaikka ei tarvitsisi. Jotkut soittavat ovikelloa, vaikka ovi on auki. Tosin on pakko tunnustaa, että eihän me ohjaajatkaan vielä aina muisteta sitä lukkoa avata! Saa nähdä, mitä pitää opetella uudelleen, kun maskit lopulta poistuvat. Aivan varmasti itse unohdan laittaa kahvin tippumaan, ennen kuin kävijämme siitä muistuttavat.

Maskien poistumista odotellessamme on kuitenkin tärkeintä, että Iltalinjan kävijöiden on nyt entistä helpompi tulla poikkeamaan Hämeenpuiston tilassa myös spontaanisti. Heidän ei tarvitse tietää etukäteen, aikovatko lähteä illalla Iltikselle. Tämä on mielestäni valtavan tärkeää, koska työn, koulun ja asumisen velvoitteissa saamme yleensä aikatauluttaa jokapäiväistä elämäämme aivan riittämiin. Uskon, että liiallinen vapaa-ajan ja sosiaalisten kohtaamisten aikataulutus voi pahimmillaan tehdä vapaa-ajastakin suorittamista ja kilpajuoksua kellon kanssa. Bonuksena suunnittelemattomuus antaa mahdollisuuden innostua ja aktivoitua useammin aivan omaehtoisesti. Sehän on tärkeää siinä missä myös kyky tehdä suunnitelmia.

Spontaaniin Iltis-iltaan sisältyy myös mahdollisuus poiketa paikalla pikaisestikin. Nyt ovien avauduttua saattaa joku tulla pelaaman bilismatsin odotellessaan bussia tai käy nopeasti kotimatkallaan moikkaamassa tuttuja Iltiksen eteisessä. Se on aina ilahduttavaa. Lyhyet kohtaamiset ovat vähintään yhtä tärkeitä, kuin parin tunnin lautapelisessiot. Hyvänä esimerkkinä tästä on kirjoituksen alussa kuvaamani tilanne.

Kaiken kaikkiaan on mahtavaa huomata, miten Iltalinjan toiminta ja kävijäkunta on kestänyt vahvana koronarajoitusten yli. Lähes päivittäin kävijämme esittävät innoissaan toiveita ja ideoita tulevaa ajatellen. Nyt, kun mennään kesää kohti, tuntuu kuin avoimet ovemme olisivatkin vasta rakosellaan odottamassa, milloin ne todella lennähtävät auki!

 

Kimmo Hurmila
Ohjaaja
Iltalinjalla – Kansalaisten kohtaamispaikka

Iltalinjalla – kansalaisten kohtaamispaikka on kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille tarkoitettu matalan kynnyksen toimitila. Se on avoinna maanantaista perjantaihin klo 16–20. Kohtaamispaikka tarjoaa mahdollisuuden tavata ihmisiä, saada neuvontaa ja ohjausta, harrastaa ja osallistua.