Vapaaehtoistoiminta antaa paljon – myös auttajalle itselleen

Ilman vapaaehtoisia jäisi monta hymyä jakamatta, kahvikuppia ojentamatta, aamun varhaisten tuntien puhelua kuuntelematta, ryhmää vetämättä tai arjen hetkeä kannattelematta. Meillä TampereMissiossa on iso joukko vapaaehtoisia tuomassa läsnäoloa, iloa ja kohtaamisia sinne missä toimimme.

Tutkimusten mukaan vapaaehtoistoiminta antaa tekijälleen merkityksellisyyden tunnetta, lisää hyvinvointia ja tuo elämään sisältöä. Viikoittainen hetki vaikka ryhmää vetämässä tuo arkeen kaivattua rytmiä tai jollekin toiselle  vapaaehtoisuus antaa vastapainoa palkkatyölle. Vapaaehtoistoiminta antaa myös mahdollisuuden oppia uutta ja esimerkiksi toiminnasta saatava kokemus ja todistus voi olla tärkeää opiskelu- tai työpaikkaa hakiessa.

Yhdessä tekemisen ja auttamisen tärkeänä sivutuotteena saa myös itselleen hyvän mielen. Kun on taas tullut lähdettyä oman vapaaehtoistehtävän pariin voi päivän päätteeksi todeta ”hyvästi turha päivä”, kuten eräs vapaaehtoisemme asian kiteytti. Päivä, jona on voinut olla iloksi muille, ei koskaan mene hukkaan.

Meistä jokainen voi tehdä jotain. Vapaaehtoisena oleminen tarkoittaa sitä, että haluaa antaa omaa aikaansa omana itsenään eikä tarvitse olla ammattilainen. Voi tehdä sitä mikä itselle on luontaista tai halutessaan haastaa itseään jonkun uuden äärelle. Tärkeintä on olla läsnä kuunnellen ja kohdaten, ei siis oikeastaan mitään ihmeellistä. Mutta silti se on ihmeellistä. Ihmeelliseksi sen tekee se, että yhdessä tehden luomme jotain, joka muuten ehkä jäisi toteutumatta. Riittää kun on ihminen ihmiselle. Joku nauttii siitä, kun saa ohjata kerhoa, toinen tykkää kuunnella ja kolmas haluaa olla avuksi talkoissa kantamalla pöytiä.  Ja jokainen näistä teoista vie meitä lähemmäs tavoitettamme, myötäelävää kaupunkia.

Lopuksi haluan heittää sinulle haasteen. Syksyn kynnyksellä moni miettii itselleen uutta harrastusta ja tekemistä arjen vastapainoksi. Olisiko sinun tämän syksyn harrastus vapaaehtoistoiminta?

 

Miia Mustalahti
Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija

 

Syksyn vapaaehtoisinfot

Ilmoittaudu mukaan syksyn infoiltoihin, joissa kerrotaan TampereMission toiminnasta yleisesti ja monista vapaaehtoistehtävistämme. Infot eivät sido sinua vielä mihinkään. Tule kuulemaan, mitä kaikkea meillä on tarjolla ja löydä oma tapasi auttaa!

  • Vapaaehtoisinfo keskiviikkona 21.8. klo 16:30-18 
  • Teams: saat linkin sähköpostiisi ilmoittautumisen jälkeen
  • Ilmoittautumiset Miialle ti 20.8. mennessä p. 041 731 6909 / miia.mustalahti@tamperemissio.fi

Tai

  • Vapaaehtoisinfo keskiviikkona 25.9. klo 16:30-18:30
  • Osoite: Aleksanterinkatu 31 A 1 (Senioripysäkki)
  • Ei ennakkoilmoittautumista!

Soita ja kysy lisää

Miia Mustalahti

Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija
miia.mustalahti@tamperemissio.fi