Yksilöllisiä ja laadukkaita asumispalveluja

Rongankodissa tarjoamme mahdollisuuksia tuettuun, yhteisölliseen sekä ympärivuorokautiseen palveluasumiseen.

Tuettu asuminen

Tuetun asumisen asiakkaat asuvat omissa asunnoissaan. Kotiin annettava tuki määritellään yksilöllisten tarpeiden ja vahvuuksien mukaan. Tavoitteena on tukea asiakkaita mahdollisimman itsenäiseen elämään.

Tuetun asumisen palvelu jalkautuu asiakkaan luo ja muotoutuu hänen toiveidensa ja tarpeidensa mukaisesti. Tuetun asumisen ohjaajat tukevat itsenäisessä elämässä asiakkaan kotona ja kodin ulkopuolella. Käyntien määrä ja tuen vahvuus sovitaan yhteistyössä kotikunnan vammaispalvelun sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Tuetun asumisen ohjaajat tukevat asiakasta oman elämän hallintaan ja hyvinvoinnin tulemiseen liittyvissä asioissa; kotitöissä ja asioinneissa, terveydenhuollon käynneillä ja mahdollistaen keskustelutukea esimerkiksi yhteisen kahvitteluhetken tai lenkkeilyn muodossa.

Lisätietoja

Rongankodin Tuettu asuminen toimii kolmessa tiimissä: Rongankoti Koivistossa, Rongankoti Puistossa ja Rongankoti Onkiniemessä. Lisätietoja palvelusta antavat yksikönpäälliköt ja tuetun asumisen ohjaajat.

Yhteisöllinen asuminen

Yhteisöllisessä asumisessa asukkaalla on mahdollisuus itsenäiseen elämään töineen, opiskeluineen ja harrastuksineen turvallisessa ja tuetussa kotiympäristössä. Ohjaajat ovat apuna ja tukena arjessa päivä- ja ilta-aikaan.

Aktiivisten aikuisten koti

Särkänniemen kupeessa sijaitseva Rongankoti Onkiniemi on koti aikuisille kehitysvammaisille. Onkiniemen sijainti mahdollistaa ulkoilun niin järvenrantamaisemissa, Pyynikin metsissä kuin kaupunkiympäristössä kävellen ja lenkkeillen yksin tai yhdessä. Terveellinen ja maukas ruoka valmistetaan päivittäin omassa keittiössä.

Onkiniemessä asukkaita tuetaan mahdollisimman itsenäiseen elämään, jossa otetaan vastuuta omien asioiden hoitamisesta, oman kodin siisteydestä ja vaatehuollosta. Toiminnassa painottuu arkielämän taitojen opetteleminen ja vahvistaminen ohjaajien tuen avulla. Asukkaita kannustetaan oman elämän toimijuuteen ja yhdessä mietitään motivoivaa ja mielekästä sisältöä siihen. Jokaista asukasta tuetaan kunkin omien tavoitteiden suuntaisesti, esimerkiksi nuorta itsenäiseen elämään valmentautumisessa tai ikääntyvää kokonaisvaltaisen toimintakyvyn ylläpidossa.

Lisätietoja
Johanna Risku

Yksikönpäällikkö

Ympärivuorokautinen palveluasuminen

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa henkilökunta on läsnä ympäri vuorokauden, jolloin hoito ja tuki ovat saatavilla aina. Arkipäivän toiminnot toteutetaan yhdessä asukkaiden kanssa. Jokainen asukas asuu omassa kodissaan osana yhteisöä.

Eri elämänvaiheiden tarpeet huomioidaan sekä toiminnassa että kodin turvallisessa ympäristössä.

Elämänmakuista asumista Helmessä

Rongankoti Helmi on viihtyisässä Amurissa sijaitseva ympärivuorokautisen palveluasumisen koti. Kodikkaissa ja valoisissa yhteisissä tiloissa on mukava ruokailla ja viettää aikaa. Lämpimät ruoat Helmeen tulevat Ravintola Peurankellosta, aamu- ja iltapalat sekä päiväkahvit valmistetaan omassa keittiössä – kodissa leijuukin usein tuoreiden leipomusten tuoksu.

Helmessä jokainen elää omannäköistään, ”helmeä” elämää. Keskeinen toimintaperiaate hyvän ja arvokkaan elämän mahdollistaminen sekä itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Laadukkaan hoivan ja ohjauksen ohella panostetaan harrastamiseen, joka piristää ja antaa sisältöä elämään. Ulkoilu läheisen Pyynikin maastoissa, vapaaehtoisen pitämät taidetuokiot ja pelaileminen yhdessä tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Yhteisöllisyys vahvistuu esimerkiksi kodin perinteeksi muodostuneilla kimppakahveilla.