Yhdessä huomiseen – Game Changer

Minulta monesti kysytään, miten sinä jaksat tehdä töitä nuorten kanssa? Kovin usein tässä yhteydessä viitataan monenlaisiin median otsikoihin ja huudatuksiin, joissa meille tarjoillaan sitä kuoppaa, jossa nuoret ovat tai johon ovat itsensä kaivaneet.

Jokainen olemme olleet kerran nuoria ja tiedämme, että se ei ole aina helppoa! Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi ja kokea olevansa tärkeä! Minulle on myyty mahdottomia, toivottomia, auktoriteetti uhmaisia asiakkaita, joista ei vain saa mitään irti; en vieläkään ole tavannut heitä! Monella nuorella on vahva suojakuori, jonka he ovat vuosien varrella rakentaneet suojakseen. Se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea valmiutta kohdata nuori asioidensa kanssa. Pääosin nuoret haluavat saada asiansa kuntoon ja tulla autetuksi, mutta se vaati luottamusta siihen, että olet valmis kestämään niitä pyllähdyksiä joita voi tulla syystä tai toisesta.

Miksi minä jaksan tehdä töitä nuorten kanssa? Yhden vastauksen antaa minulle tärkeäksi tullut Tommy Tabermanin runo: Ihminen tarvitsee ihmistä, ollakseen ihminen ihmiselle, ollakseen itse ihminen.

Sain tässä hiljan eräältä asiakkaalta kirjeen, joka sisälsi neljä sivua koneella kirjoitettua tekstiä. Kirjeen keskimmäinen sanoma oli se, että hänen elämässään ei ollut sellaista ihmistä kuin minä, joka olisi ottanut hänen tarinansa ja tunteensa niin tosissaan kuin minä olin ottanut. Minä pysähdyin ja kuuntelin, kun tuntui, ettei ollut ketään, joka näkisi. Kun minä pysähdyin, hänkin pystyi pysähtymään ja näkemään elämäänsä uudessa valossa, joka ei välttämättä tarkoittanut enää vain kuoleman odottamista. Pienellä avulla hän oppi uudella tavalla luottamaan ja uskomaan, joka siirtyi myös elämän muihin ihmissuhteisiin. Tuli korjaavia kokemuksia, jotka vapauttivat tilaa myös itsensä näkemiselle arvokkaana. Minä kuuntelin, ymmärsin, vaadin ja arvostin. Myös hän oppi kuuntelemaan, ymmärtämään, vaatimaan ja arvostamaan itseään sekä ympäristöään.

Jokaisella meistä ei ole sellaisia lähtökohtia, josta kotona, lähipiiristä tai ystävistä olisi saanut sellaista pohjaa, jolla uskaltaa olla rohkeasti omanlaisena. Minä iloitsen siitä, että minut koetaan turvalliseksi ihmiseksi, jonka edessä voi laskea sitä naamiota ja uskalletaan kokeilla olla rohkeasti enemmän omanlainen kuin se miksi muut yrittävät sinua määrittää. Saan olla osa kasvutarinoita, jotka yhtä lailla kasvattavat minua ja auttavat minua pysymään herkkänä sekä nöyränä. Miksi siis en haluaisi tehdä tätä työtä! Aito välittäminen näkyy ja se luo välittämistä!

Tämä on kiitos niille Game Changer -hankkeen nuorille ja niille kollegoille, joiden kanssa sain tehdä parempaa huomista. 

Margareta Bechinsky
Nuorisotyön ohjaaja

TampereMission Nuorisotakuuhanke Game Changer toimi 23.4.2019.- 31.12.2019. Hankkeen aikana tapasin noin 150 nuorta, joista noin 20 kanssa sain työskennellä lähemmin. Hankkeen keskiössä oli Kaapeli (CABLE- Community Action Based Learning for Empowerment) yhteisövalmennus. Se on muutokseen tähtäävä menetelmä, jossa vahvistetaan ja hyödynnetään yksilöistä löytyviä kykyjä, taitoja ja kiinnostuksia, jotka ohjaavat ryhmän yhteistä tekemistä. Nuoria tuettiin koko prosessin aikana yksilöohjauksella, jossa voitiin hoitaa esimerkiksi talouteen, asumiseen tms. liittyvissä haasteissa.

Jaa tämä sivu: