Vauvalle on tärkeintä päästä vanhemman sydämeen

Perheeseen syntyy vauva!  

Uusi, ihana perheenjäsen tulee ja saattaa myllätä hetkeksi koko elämän. Vanhemmilta vaaditaan uuden opettelua ja paljon sopeutumista, koska pieni vauvahan tarvitsee aikuisen hoivaa ja läsnäoloa ympäri vuorokauden. Omat tarpeet siirtyvät väkisinkin taka-alalle, koska vauvan etu on ensisijalla. Vauvaperheen elämä rytmittyy hyvin pitkälle vauvan tarpeiden mukaan ja näin kuuluukin olla. Vanhempien tehtävänä on huolehtia, että vauvalla on kaikki hyvin.

Vanhemmuuteen kasvetaan pikku hiljaa

Opitaan tunnistamaan vauvan tarpeita, opitaan myös mikä tuottaa vauvalle mielihyvää ja iloa. Vanhempi oppii, miten lohduttaa omaa vauvaa itkun hetkellä. Kaikki onnistuminen vahvistaa vanhemmuutta, ”minä selvisin ja minä pärjään” on tärkeä kokemus. Jokaisessa vanhemmassa on valtavan paljon hyvää, jota lähipiiri voi vahvistaa kehumalla ja kannustamalla, antamalla myönteistä palautetta siitä, miten vanhempi toimii vauvansa kanssa. Ja sitten jokaisessa vanhemmassa on kohtia, joissa voi kehittyä. Näihinkin kohtiin tarvitaan tukea, apua ja tsemppaamista. Ikävä kritiikki ja arvostelu eivät ole rakentavaa palautetta eikä auta ketään eteenpäin välillä raskaankin vauva-arjen keskellä. 

Aikaa myöten vanhempi huomaa, miten arjen rutiinit ja säännöllisyys rytmittävät koko perheen vauva-arkea. Toistot ja tuttuus tuovat vauvalle turvaa. Vauva voi hyvin, kun hän saa sopivasti huolenpitoa, hoivaavaa kosketusta, syliä, silittelyä ja lempeää juttelua. Vauvan kanssa leikitään ja iloitaan. Vauva ei tarvitse määrättömästi kalliita leluja tai harrastuksia, mutta hän tarvitsee vanhemman läsnäoloa, hymyä, katsetta ja kiintymystä vauvaan. Riittää, että vanhempi on aidosti läsnä ja nauttii vauvan seurasta - ja siten päästä vanhemman sydämeen. 

 

Maarit, Minna, Petra ja Sari 
Kimpassa-perhetoiminnan ohjaajat 

Kimpassa-perhetoiminta tarjoaa ryhmiä odottaville äideille ja alle 1-vuotiaiden vauvojen perheille.
Tämän vuoden aikana Kimpassa-perhetoiminnassa käynnistyy myös Äitikaveri-vapaaehtoistoiminta. Tästä lisää myöhemmin nettisivuillamme tamperemissio.fi/kimpassa

 

Jaa tämä sivu: