Tarvitaan myös hömpänpömppää

Terveisiä Senioripysäkiltä, jossa aloitin työskentelyn alkusyksystä viisihenkisen tiimin uusimpana tulokkaana. Alusta lähtien on tuntunut siltä, että olen juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Senioripysäkki on paikka, jossa nimensä mukaisesti pysähdytään asioiden äärelle. On aikaa ihmisille ja heidän kohtaamiselleen. Niin paljon aikaa, että ihminen tarpeineen, kiinnostuksen kohteineen ja osaamisineen huomataan kokonaisuudessaan.

Kansalaistoiminnan näkökulman mukaisesti Senioripysäkillä ihminen tulee kuulluksi ja saa mahdollisuuden liittyä yhteisöön, jossa pääsee toteuttamaan oman näköisiä juttuja. Elämässä kohdataan ongelmia, vaikeuksia ja traumoja, joita on hyvä käydä läpi vaikkapa luotettavan kuuntelijan kanssa. Mutta tarvitaan myös hömpänpömppää! Iloa ja naurua kahvikupin äärellä. Niissä hetkissä syntyvät parhaimmat ideat ja uudet mahdollisuudet avautuvat.

Huomasin heti ensimmäisen viikon aikana, että Senioripysäkki on paikka, jossa alkaa miettimään omaa tulevaa vanhuutta. Omien viisikymppisten kynnyksellä ajatukset ovat muutenkin olleet virittyneinä ikääntymisen herättämien kysymysten taajuudelle.

Omalla kohdallani ajattelen, että elämäni on nyt helpompaa, kuin mitä se oli joskus nuorempana. Tämä ei välttämättä johdu ulkoisista olosuhteista, sillä tuohan tämä elämänvaihe tullessaan myös menetyksiä. Huolta läheisistä, etenkin omista vanhemmistaan, heidän terveydentilastaan ja asioidensa järjestämisestä, joista olen ainoana lapsena vastuussa. Samanikäisen puolison kanssa jaamme pitkän yhteisen historian. Silmäteränämme on energiaa täynnä oleva kuusivuotias, jolla koko elämä on vielä edessä.

Voihan olla, että nuoreen mieheen reagoidaan sosiaalisissa tilanteissa eri tavoin kuin keski-ikäiseen, mutta se ei varmaankaan ole pääsyy siihen, että elämästä on tullut rennompaa. Oma suhtautuminen eteen tuleviin asioihin on muuttunut yksinkertaisemmaksi elämänkokemuksen myötä. Nuorena voi olla tarvetta saada vahvistusta omalle tekemiselle. Siitä seuraa usein itsekorostusta ja turhista asioista stressaamista. Asetetaan painoarvoa seikoille, joilla ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä.

Se, että vanhoissa asuu viisaus ei ole pelkkä klisee. Nuorena ei vain aina ole malttia taikka kykyä ymmärtää elämänkokemuksen ääntä. Ymmärrys omaa elämääni kohtaan on kasvanut esimerkiksi siinä, kun olen kohdannut ja kuunnellut omien vanhempieni ikäluokan ihmisiä. Heidän kauttaan on avautunut mielenkiintoisia näkökulmia myös omaan sukupolveeni.

Parhaassa tapauksessa ikääntyminen tarkoittaa sitä, että on rohkeus olla oma itsensä ja elää oman näköistä elämää. Pystyy nauttimaan hetkistä, mutta ei jää niihin kiinni. Epäonnistumiset ja vastoinkäymiset eivät lannista. Ottaa vaan nuolet pois takista ja jatkaa, niin kuin ei mitään. Tajuaa elämän rajallisuuden ja hetkeen tarttumisen tärkeyden. Jos on jotain sanottavaa, niin on parempi sanoa se nyt heti.

Täytyy tunnustaa, että hermoni lepäävät nykyisessä Senioripysäkin työporukassa, jossa olemme kaikki vähintään samanikäisiä, ellei jopa kokeneempia. Huumorimme on erinomaista, ainakin omista mielistämme. Työhyvinvointi on kiinni pienistä asioista. Mahdollisuudesta aikatauluttaa oma työpäivänsä ja siitä, että voi luottaa kollegaan. Väärinkäsitysten välttämiseksi, pidän nuoremmista ihmisistä ja kestänkin heitä oikein hyvin pieninä annoksina. Vakavasti puhuen, eri sukupolvien kohtaaminen on tärkeää ja sitä pyrimme edesauttamaan Senioripysäkillä esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta.

Seniorikansalaisuus on meidän kaikkien yhteistä tulevaisuutta. Tule mukaan Senioripysäkille, niin keksitään yhdessä, miten teemme loppuelämästämme entistäkin hauskempaa. Olit sitten minkä ikäinen tahansa, niin olet tervetullut toimintaamme rakentamaan parempaa vanhuutta meille jokaiselle. Jos kiinnostuit, niin ole rohkeasti yhteydessä, vaikka allekirjoittaneeseen.

Marko Ajanki

Senioripysäkki
Senioripysäkkityöntekijä
p. 040 563 7200
marko.ajanki@tamperemissio.fi
Näsilinnankatu 48 D
33200 Tampere

 

Lue myös: Senioripysäkki, parisuhdepysäkki ja ikätukitoiminta muodostavat yhdessä Senioripysäkin

 

Jaa tämä sivu: