Ratkaisuja koronasta kärsivien ikäihmisten yksinäisyyteen

Tarve kannustavalle ja toivoa antavalle yhdessäololle on ikäihmisten keskuudessa nyt suurempaa kuin vuosikymmeniin. Tämä voi tapahtua näinä aikoina vaikkapa videotekniikan avulla.

TampereMissio on viime viikkoina ottanut yhteyttä satoihin tamperelaisiin ikäihmisiin. Olemme kysyneet heidän vointiaan, kuulumisia ja palvelutarvetta. Senioripysäkin ammattiauttajien kanssa on voinut varata pidemmän puhelinajan. Korona-apu on toimittanut ruokakassin ovelle. Vapaaehtoiset vastaavat joka aamu ikäihmisten soittoihin Aamukorvassa. Apua ja tukea on saanut myös Peurankallion Lähitorilta tai Koskikodin Palvelukeskukselta.

Keskustelujen perusteella ikäihmisten kokema yksinäisyys on lisääntynyt koronan kestäessä. Jotkut ovat kokeneet tulleensa suljetuksi yhteiskunnan ulkopuolelle. Osalle eristäytyminen on ollut uutta ja sopeutuminen on ollut vaikeaa. Huono olo on kertaantunut yksin ollessa. Monet ikäihmiset kantavat myös huolta lastensa perheiden taloudellisesta tilanteesta lomautusten ja irtisanomisten keskellä.

Osalle ikäihmisistä erillään olo ja yksinäisyys on ollut osa elämää jo ennen korona-aikaa. Heidän kohdallaan on ollut havaittavissa selkeää luovuttamista vaikeasti hahmotettavan ja epämääräisen tilanteen edessä.

Kaukajärvellä ja Annalassa toimiva Kaiku-hankemme on kysynyt ikäihmisiltä mahdollisuuksia ja kiinnostuksia käyttää tietotekniikkaa yhteydenpitoon. Jopa 70 % riskiryhmään kuuluvista yli 70-vuotiaista käyttää säännöllisesti tietotekniikkaa yhteydenpitoonsa.

Vastanneista 27 % haluaisi käyttää tai lainata yhteydenpitoa varten tablettitietokoneen, jos se olisi mahdollista ja jos joku tukisi laitteen käyttöönotossa. Laitteen käyttöä helpottaisi, jos se olisi valmiiksi asennettu ja niin helposti toimiva, että keskeisimmät tarvittavat toiminnot voisi ottaa käyttöön vain yhtä tai kahta nappia painamalla.

Jos vanhusten kotihoidon toimintatapoja halutaan uudistaa tietotekniikkaa hyödyntäen, digilaitteiden käytön opettelua olisi syytä tehdä silloin, kun voimavaroja ja kiinnostusta siihen vielä on.

Ikäihmisistä 60 % haluaisi käyttää tablettitietokonetta videokeskusteluihin ryhmässä aiemmin tutun porukan kanssa. Kahdenkeskistä keskustelua vanhustyön työntekijän kanssa videoyhteydellä kaipasi 45 %. Videoyhteyttä erilaisiin harraste- ja liikuntapalveluihin ja -ryhmiin kaipasi 40 % vastaajista. Tulokset ovat alustavia, mutta antavat suuntaviivaa mahdollisuuksista.

Ikäihmisten yksinäisyyttä olisi mahdollista tässä tilanteessa pienentää videotekniikan avulla. Laitteiden hankkiminen ja käytön opastus kolmannekselle ikäihmisistä ei olisi yhteiskunnalle erityinen ponnistus verrattuna siihen, mitä seuraisi, jos edes osa heistä ei enää jaksaisikaan jatkaa eristyksessä. Samalla laitteellahan olisi mahdollista hoitaa myös vaikkapa apteekkiasioita.

 

Matti Helin
Järjestöjohtaja
TampereMissio

Kuva: Kohtaus Koskikotikeskuksen senioriteatteriryhmä Täpinöiden esityksestä ”Kohtaamisia digimaailman kanssa”. Ohjaus: Taru Tapioharju.

Kirjoitus on julkaistu 19.5.2020 Aamulehden Lukija-palstalla: "Ikäihmisillä on halua oppia digitekniikkaa – Taidot voivat helpottaa yksinäisyyttä" 

 

Jaa tämä sivu: