Hyvä syntyy yhdessä tekemällä

Maailma on muuttunut paljon TampereMission 140 toimintavuoden aikana. Tampere kasvoi ja teollistui 1800-luvun lopulla nopeasti ja köyhät perheet lapsineen tarvitsivat monenlaista tukea. Ylä- ja keskiluokan naisten yhteiskunnallinen herääminen ja heidän puolisoidensa hyvä yhteiskunnallinen asema mahdollistivat sen, että useat hyväntekeväisyyttä tekevät yhdistykset Tampereella olivat naisten käsissä.

Tampereen Kaupunkilähetyksen toiminta käynnistyi helmikuussa 1881 pastori K.O Fontellin kansakouluun valmistavina sunnuntaikouluina, joista ensimmäiseen kokoontumiseen tuli jo 104 lasta. Sunnuntaikoulujen kiinnostus oli niin suuri, että pian luokkia oli jo kuusi tai seitsemän ja tarvittiin lisää opettajia  sivistyneistön rouvista.

Tampereen asukasluku oli silloisen Kaupunkilähetyksen toiminnan alkaessa 16 000 ja 1900-luvun vaihteessa jo 36 000. Vuonna 1897 aloittivat työnsä Kaupunkilähetyksen ensimmäiset diakonissat. Heidän työlleen olikin suuri tarve. Vuonna 1901 tehtiin 964 kotikäyntiä 175 perheessä, annettiin sairaanhoitoa 55 hengelle ja hoidettiin 23 kuolemantapausta. Ompelukerhossa köyhät naiset voivat lahjoitusvaroin ommella vaatteita lapsilleen ja itselleen. Vaateavun lisäksi jaettiin köyhäinapuna ruokaa ja rahaa. Rahoitusta keräsivät rouvien ompeluseurat ja kasvavat teollisuusyritykset lahjoittivat rahaa, jotta tarvittavasta työvoimasta perheineen voitiin pitää huolta. Toiminta laajeni Kyttälän kaupunginosasta Tammelaan ja muualle kaupunkiin.

Tulevina vuosikymmeninä tarvittiin kesäsiirtoloita, ruoka-apua vähävaraisten perheiden lapsille, orpokoteja, lastensuojelua, päiväkoteja ja avioliittoneuvontaa. Ensimmäinen vanhainkoti avattiin jo 1931 ja Rongankodin kehitysvammaisten asumispalvelut käynnistyivät vuonna 1970, kehitysvammaisten kesäleirit aloitettiin jo kesällä 1969 Vähäsillassa. Nykyinen Petäjäkodin ikäihmisten hoivakoti rakennettiin 1966 ja Koskikoti valmistui 1983.

Pyhäkoulutoiminta siirtyi seurakunnalle 48 toimintavuoden jälkeen vuonna 1929. Lastenkotitoiminta alkoi vuonna 1920 ja 58 vuoden jälkeen se lopetettiin vuonna 1978. Päiväkotitoimintaa jatkui 32 vuotta vuodesta 1951 vuoteen 1983. Ajallista perspektiiviä toiminnalle antaa myös se, että Kaupunkilähetys oli toiminut 91 vuotta siinä vaiheessa, kun Suomeen saatiin Kansanterveyslaki vuonna 1972. Sosiaalihuoltolaki säädettiin 1984.

Toimintamme alusta lähtien on tarvittu yhteistyötä, verkostoja ja vapaaehtoisia kantamaan yhteiskuntavastuuta kaupungin kasvaessa ja muuttuessa. Ihmiset haluavat auttaa myös tänä aikana. Korona-rajoitukset herättivät monet huomaamaan naapurin ikäihmisten avuntarpeen, kun pandemia levisi muutamassa viikossa koko maailman laajuiseksi.

Kehittyneessäkään maailmassa ihmisten perustarpeet eivät ole aivan muuksi muuttuneet. Tarvitsemme ruoan ja lämpimän asunnon lisäksi arjessamme toisia ihmisiä ja tukea. Ikäihmisten määrä kasvaa vielä muutaman vuosikymmenen ajan nopeasti. Kehitysvammaiset ihmiset ovat saaneet tasavertaiset oikeudet omaan kotiin ja yhdenvertaiseen arkeen, tukea tarvitaan silti. Yksinäisyys ja syrjäytymisen uhka on myös nuorilla, vaikka teknologia mahdollistaa vuorovaikutuksen vuorokauden ympäri. Työmme yksinäisyyden ja syrjäytymisen torjumiseksi ja hyvän arjen sekä hoivan tarjoamiseksi asiakkaillemme on tärkeätä. Lähimmäisyys on alusta asti ollut keskeisin arvomme.
Vastuullisesti rakennamme yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa ja tuemme heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Perustehtävämme ei siis ole muuttunut 140 vuoden aikana.

Tarja Eho
Toiminnanjohtaja
​​​​​​​TampereMissio

Jaa tämä sivu: