Aika huolen ja toiveikkuuden

Senioripysäkki tukee 60+ ikäisten hyvinvointia ja mielenterveyttä ammattilaisten ohjaamina. Olet tervetullut keskustelemaan yksin tai kumppanisi kanssa. Kaikki Senioripysäkin palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.  

Senioripysäkin tiimi istui 16.3.2020 ryhmähuoneessa. Mitä nyt pitäisi tehdä, kun yhteiskuntaa ollaan sulkemassa? Vaihtoehtoja olisi kaksi. Joko siirtyisimme etätyöhön tai jatkaisimme toimintaa vastaanottotiloistamme käsin. Päädyimme jälkimmäiseen.

Ymmärsimme, että psyykkiset tekijät tulisivat esittämään suurta osaa koronan edetessä. Totesimme, että yhdessä toimimalla pystymme paremmin arvioimaan asiakkaidemme tilannetta ja myös tukemaan heitä paremmin.

Koronan ensimmäisen aallon aikana teimme kyselyn asiakkaillemme kevään koronatilanteen esiin nostamista tunteista. Miten olette kokeneet poikkeustilanteen? Mitä korona on nostanut pintaan?

Vastaajista lähes 80 % oli kokenut koronasta johtuvaa ahdistusta, yksinäisyyttä ja pelkoa tulevaisuudesta, erityisesti omien lastensa tulevaisuudesta.

Ahdistuksen kokeminen oli monimuotoisempaa kuin uskoimme. Itse korona ei tautina aiheuttanut juurikaan ahdistusta. Ahdistusta aiheutti poikkeustila sekä sen mukana tuomat rajoitukset. Jatkuva numeroiden seuraaminen mediassa oli hämmentävää ja lisäsi väärin ymmärtämistä. Esimerkiksi useat riskiryhmään kuuluvista käsittivät, että he itse olisivat koronan tartuttajia, josta syystä heidät piti sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle.

Asiakkaittemme selkeä kuormittuminen ympärillä tapahtuvista uutisista aiheutti ylihuolehtimista itsestä ja perheenjäsenistä. Vahvaa luottamusta omien lasten selviytymiseen kriisistä koeteltiin. Harrastusten ja kulttuuritapahtumien loppuminen kuormitti erityisesti jo entuudestaan yksinäisyydestä kärsiviä.

Pandemia jatkuu edelleen tulemme tekemään uuden kyselyn talven aikana. Saamme siten paremman käsityksen siitä, miten pitkittynyt kriisi vaikuttaa ikääntyviin asiakkaisiimme.

Tällä hetkellä meillä kaikilla on kuitenkin kevääseen verrattuna huomattavasti parempi, tarkempi ja laajempi tieto siitä, miten koronavirus käyttäytyy. Nyt ilmassa on toivoa, eikä sitä toivoa kannata unohtaa. Vaikka elämässä on paljon huolia ja haasteita, niistä useammat eivät onneksi koskaan toteudu.

Howard Byde
Senioripysäkin työntekijä

Senioripysäkki tarjoaa keskusteluapua ammattilaisten ohjaamina Senioripysäkin tiloissa Näsilinnankadulla sekä tarvittaessa etäyhteyksin ja puhelimitse. Jos sinulla on huolia ja kaipaisit lisää voimia, olethan rohkeasti yhteydessä. Lisätietoja: tamperemissio.fi/senioripysäkki, ajanvaraus: 040 632 7455  

Jaa tämä sivu: