Tukea, iloa ja kavereita vauvavuoteen!

Jokainen vanhempi haluaa omalle vauvalleen vain parasta. Vauvan syntymä on iso muutos elämässä ja se saattaa yllättää, vastuu uudesta perheenjäsenestä on valtava ja ainutlaatuinen.  Vanhemmuuteen kasvetaan ajan myötä ja samalla vauva kasvattaa vanhempiaan. Tässä vanhemmuuteen kasvamisessa vuorovaikutus vauvan kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Vanhemmalle on palkitsevaa kokea, miten oma vauva katsoo, hymyilee, jokeltaa ja ilahtuu, kun näkee tutut kasvot. Vuorovaikutustilanteet vanhemman ja lapsen välillä ovat aivan tavallisia arkipäivän tilanteita, kun vauvaa imetetään, puetaan tai riisutaan vaatteita, vaihdetaan vaippaa tai kylvetetään. Kun tästä hoivasta ja huolenpidosta nauttii sekä vauva että vanhempi, se riittää jo pitkälle. 

Kimpassa-perhetoiminnan vauvaryhmissä tuetaan vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta yhdessä tekemisen avulla. Vauvan kanssa lauletaan, leikitään ja lorutellaan, kaikessa tässä korostuu vauvan ja vanhemman välinen vastavuoroisuus, hellä kohtelu sekä hoiva ja huolenpito.
 

Ryhmä ylitti odotukseni, koska sain sieltä vertaistuen lisäksi niin hyviä neuvoja ohjaajilta. Epävarmuuteni vauvan kanssa väheni jokaisella ryhmäkerralla osaksi keskustelujen, mutta osaksi myös muiden äiti-vauvaparien seuraamisen ansiosta.
 
Ryhmässä oli loistava ilmapiiri ja kerhoon oli aina hauska tulla. Ohjaajat olivat ihania ja aidosti kiinnostuneita kaikista lapsista.


Vauvaryhmässä tapahtuu myös paljon mallioppimista. Useimmille vanhemmille vuorovaikutus vauvan kanssa on helppoa ja luontevaa. He ymmärtävät, mitä oma vauva tarvitsee ja mikä on hänelle hyväksi. Toisia vanhempia seuratessa joku toinen vanhempi saattaa oppia huomaamaan, mikä tuottaa vauvalle iloa ja mielihyvää tai miten tärkeää on kuunnella vauvan juttelua ja vastata hänelle. Samoin vauvan katselu, ääneen ihastelu ja hellä silittely tarttuvat myös muihin vanhempiin, jokainen ymmärtää sen valtavan positiivisen merkityksen. 

Kimpassa-perhetoiminnassa ohjaajat antavat vanhemmille turvallisen kiintymyssuhteen mallia, ihailemalla ja huomioimalla vauvat ryhmän aikana. Vanhemmalle annetaan paljon positiivista palautetta asioista, jotka sujuvat vauvan kanssa hyvin. Pyritään vahvistamaan tunnetta, että vanhempi pärjää vauvan kanssa ja osaa vastata riittävästi vauvan tarpeisiin.
 

Vauvavuoden paras "harrastus"! Tuttu ja turvallinen ympäristö, aina pientä purtavaa tarjolla, hyviä neuvoja, ystäviä, vertaistukea, avointa keskustelua, kuulumisten vaihtoa. Tätä odotti joka viikko. Koin tämän suljetun ryhmän jollain tapaa todella matalan kynnyksen toiminnaksi. Oli kyllä välillä niin tärkeä ja ihan korvaamaton "hengähdystauko" arkiviikkoihin.
 

Ryhmässä käydään paljon vanhemmuutta ja arjessa jaksamista tukevia keskusteluja, joiden aiheet nousevat vauva-arjesta. On hyvä saada puhua ääneen, miten vauva-arki on välillä todella raskasta, miten vähissä on kunnon yöunet, miten pinna kiristyy jne. Tämän jakaminen muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa helpottaa oloa, kun ymmärtää, etten ole ainoa ja tämäkin on normaali osa vauva-arkea. 
 

Ohjaajien asenne ryhmäläisiä kohtaan oli kunnioittava ja kannustava, eikä mitään kysymyksiä pidetty outoina. Saimme kokea olevamme hyviä vanhempia kukin omalla tavallamme. 
Kiitos kovasti! Teki hyvää päästä vaihtamaan kuulumisia ja sai hyvin tukea ohjaajilta vaikeisiin tilanteisiin.
 

KImpassa-perhetoiminnan vauvaryhmään voi tulla mukaan jo odotusajan loppupuolella ja jatkaa vauvan kanssa, kunnes tämä täyttää 1 vuotta. Näin pitkäkestoiseen ryhmään muodostuu usein hyvin luotettava ja aito ilmapiiri. Osallistujien on turvallista jakaa vauva-arjen iloja ja haasteita. Parhaimmillaan ryhmäläiset tapaavat toisiaan myös vauvaryhmän ulkopuolella, vanhemmat ja vauvat saavat toisistaan pitkäaikaisia ystäviä.

ystävällisin terveisin, 

Minna, Sari, Petra & Maarit
Kimpassa-perhetoiminnan ohjaajat 

Tervetuloa tutustumaan Kimpassa-perhetoimintaan

Meillä on avoimet ovet Kimpassa-perhetoiminnassa 29.7 kello 13-15. Voit tulla kuulemaan ja kysymään syksyllä alkavista ryhmistä. 

Paikka: Kuninkaankatu 5 G 164, sisäpihalla, käynti Punanaamion ja Pancho Villan välisestä portista. 

Lisätietoja toiminnasta ja alkavista ryhmistä: tamperemissio.fi/kimpassa

Tekstissä esiintyvät palautteet on kerätty Kimpassa-perhetoimintaan osallistuneilta vanhemmilta. 

Jaa tämä sivu: