Korona-arkea Rongankodissa – vahvuudet korostuvat poikkeusoloissa

Kevät 2020 on ollut monella tapaa poikkeuksellinen meillä Rongankodissa. Koronavirusepidemia sulki päivätoimintayksikkömme Aktiivin ja Villan maaliskuun puolessa välissä, samaan aikaan vapaa-ajantoiminnan ryhmätoiminta jäi tauolle ja asukkaat pääsääntöisesti koteihinsa. Kotien ulkopuolisten vieraiden tulo yksiköihin kiellettiin ja kodin ulkopuolisia asiointeja kehotettiin välttämään asukkaiden ja henkilöstön turvallisuuteen vedoten.

Alkuun ylimääräinen ”loma” tuntui asukkaista suorastaan mukavalta – oli ihanaa nukkua aamulla pitkään ja puuhailla koko päivä omassa rauhassa kotona. Poikkeustilan jatkuessa leppoisa olotila on muuttunut osin tylsistymiseksi – samoissa tiloissa, samojen ihmisten kanssa ympärivuorokautisesti oleminen on saattanut alkaa ärsyttää ja monenlaiset tunteet ovat nousseet pintaan. Normaalia arkea ja sen rutiineja on tullut ikävä.

Valtavan helpotuksen kotien arkeen on tuonut niihin työskentelemään siirtynyt päivä- ja työtoiminnan henkilöstö, vapaa-ajantoiminnan ohjaaja ja oppisopimusopiskelija. Vaikka päivätoimintaan ei nyt pääse, kodeissa on toteutettu monenmoisia luovia virikeryhmiä, pidetty ajankohtaiskatsauksia ja pihatalkoita, katsottu draama- ja musiikkiohjaajien opetusvideoita ja ulkoiltu. Uutisten selkokielistämisen myötä vaikeasti ymmärrettävästä poikkeustilasta on ollut mahdollista keskustella päivittäin ymmärrettävällä tavalla tuttujen työntekijöiden kanssa.

Poikkeuksellinen kevät on osoittanut jotain vahvuuksistamme – yhteisöllisyydestä, positiivisuudesta ja ronkkulaisesta asenteesta. Poikkeustilanteessa ei ole lamaannuttu, vaan aktiivisesti mietitty uusia toimintatapoja asukkaiden hyvän elämän mahdollistamiseen rajoituksista huolimatta. Tämä poikkeustila ei mennyt ohi kuukaudessa, eikä kahdessakaan ja tilanteen jatkuminen on vaatinut sitkeyttä.

Yhteen hiilen puhaltaminen on näkynyt toinen toisistamme välittämisenä, sovun rakentamisena ja hyvän vahvistamisena. Henkilöstö on luonut ympärilleen positiivista sitkeyden ilmapiiriä, tsempannut toinen toisiaan ja asukkaita hygienian ylläpidossa ja pitänyt yllä huumoria suojaintensa takaa. Tämä sitkeyden asenne ja hyvä tekemisen meininki ei monessakaan työyhteisössä ole itsestäänselvyys ja voimme olla ylpeitä siitä, kuinka hyviä siinä olemme.

Poikkeuskevät näyttää jatkuvan osin pitkälle kesään, joskin rajoituksia jo vaiheittain puretaan. Turvallisuussyistä johtuen kevään jokavuotiset kohokohdat, ulkomaanmatka ja kevätjuhla, on jouduttu perumaan, kuten myös kesä-heinäkuun odotetut leirit. Kevätjuhla korvautuu tällä kertaa virtuaalisella yhteisesti, mutta etänä tehdyllä videokoosteella.
Villalla päivätoimintaa on jo käynnistetty pienellä ryhmällä ja työtoimintakin palaa etäyhteyksistä lähitapaamisiin kesäkuussa. Omaisten tapaamiset mahdollistuvat jo ulkona turvallisuusseikat huomioiden. Poikkeustila on lisännyt myös innovatiivisuutta ja tuonut toimintaamme uusia tuulahduksia, esimerkiksi työtoiminnan väki on aloittamassa palstaviljelyn ja kehittää autojen puhdistamiseen ja piha-alueiden kunnossapitoon liittyviä työmuotoja.
Tällä asenteella suvesta tulee rajoituksista huolimatta suloinen - nautitaan kesästä ja auringon ympärivuorokautisesta valohoidosta turvallisuus huomioiden.

 

Johanna Risku

Kirjoittaja työskentelee Rongankodin palveluohjaajana. 

 

pihatalkoot2-1200.jpg

 

pihatalkoot1200.jpg

Jaa tämä sivu: