Puhelimeen on turvallista tarttua

”Kyllähän ne soittajat aika yksin ovat siellä arjessa.”

Taloustutkimuksen (01/21) kyselyn mukaan noin joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyyden aiheuttamat terveyshaitat ovat kiistattomat. Pitkään jatkunut yksinäisyys saattaa aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä pahoinvointia, samantapaista kipua kuin fyysinen kipu.

Auttavan puhelimen, Aamukorvan, toiminta on osoittautunut entistä tärkeämmäksi poikkeusaikana. Yksinäisyys on kyselyn mukaan lisääntynyt erityisesti yli 65-vuotiailla. Toisaalta myös avun hakeminen on lisääntynyt. Vaikka yksinäisyydestä on alkuun hankalaa puhua niin se, että toinen on aidosti kiinnostunut, saattaa helpottaa. Turvallinen ilmapiiri on edellytys luottamukselliselle keskustelulle.

”Puheluista on jäänyt hyvä tunne.”

TampereMission ydinarvojen mukainen palvelu Aamukorva on lievittänyt yksinäisyyden tunnetta ja tarjonnut luotettavan keskustelukumppanin vuoden jokaisena aamuna, jo 34 vuoden ajan. Puheluihin vastaavat tehtäväänsä koulutetut vapaaehtoistyöntekijät, jotka kulkevat soittajan rinnalla puhelun verran ja kuuntelevat sekä pohtivat asioita yhdessä soittajan kanssa. Aamukorvan vapaaehtoisten läsnäolo ja kiireettömyys ovat korostuneet viimeisen vuoden aikana. Nyt Aamukorva on saanut rinnalleen Kaukajärvi – Annala – Haihara alueen paikallisen kaiun.

”Onnistumisen tunteita koetaan puhelimen molemmissa päissä.”

Kaiku-hanke avaa puhelinpäivystyksen arkipäiviin, koska haluamme muistuttaa, että Kaiku-hankkeen työntekijät ovat alueen ikäihmisten tukena. Poikkeustila on rajoittanut kasvokkaisia kohtaamisia ja ryhmätoimintaa, korttelikerhot ovat edelleen tauolla. Fyysisiä kontakteja on jouduttu välttämään jo vuoden ajan. Välillä on ollut toivonpilkahduksia, että päästäisiin vapaampaan tuttuun arkeen. Ainakaan vielä se ei ole mahdollista, joten Kaiku -hanke on kuulolla sekä tarjoaa keskusteluapua tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 12-15, puhelimitse.

”Monesti tulee ilmi, että kyseessä on ainoa keskustelu toisen ihmisen kanssa pitkään aikaan.”

Myös Kaikuun, kuten Aamukorvaan, voi soittaa arkisissa asioissa, mutta myös syvemmin mieltä liikuttavat asiat voi jakaa päivystäjän kanssa. Puhelimiin voi soittaa nimettömänä ja puhelut ovat luottamuksellisia. Moni asia suurenee yksin miettiessä, mutta kummasti asiat löytävät uudet mittasuhteet, kun sen jakaa toisen kanssa. Saattaapa jakaessa löytyä aivan uusia varteenotettavia ratkaisuja asioihin.

”Kyllähän se korona mainitaan edelleen lähes joka puhelussa, mutta ei se usein puhelun pääasia ole.”

Olemme kuulolla sinua varten.


Aamukorvan puhelinnumero ja palveluajat 

Aamukorvan puhelinnumero on 03 213 3533 (joka aamu klo 6–9).


Kaiku-hankkeen puhelinnumero ja palveluajat 

Kaiku-hankkeen työntekijät päivystävät toukokuun loppuun asti (arkipäivisin),
tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 12-15, numerossa 041 730 9769.

 

Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksen mukaisen hinnan (pvm/mpm).
Tekstin lainaukset ovat Aamukorvan vapaaehtoisilta.

Lisätietoja ja tiedustelut: 

Jyri Blomqvist
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Aamukorva
jyri.blomqvist@tamperemissio.fi
040 759 9399

Arja Anttila
Projektipäällikkö, Kaiku-hanke
arja.anttila@tamperemissio.fi
0400 172 528

 

Jaa tämä sivu: