Mikko Kuustonen tukee TampereMission työtä yksinäisyyden poistamiseksi

Mikko Kuustonen lupautui tukemaan TampereMission joulun alla toteutettavaa kampanjaa yksinäisyyden poistamiseksi. Vapaaehtoisia ja työntekijöitä jalkautuu eri puolille kaupunkia kuuntelemaan tamperelaisia. Kampanjassa tavataan satoja ihmisiä pubeissa, kahviloissa ja kauppakeskusten olohuoneissa – paikoissa, joissa ihmiset haluavat puhua.

Mikä saa kiireisen taiteilijan uhraamaan aikaansa vapaaehtoisen auttamistyön hyväksi?

Kuustonen sanoo tekevänsä suuren osan työstään keskellä varsin itsekeskeistä ja ohutta populaarikulttuuria, joten hänen mukaansa on helpottavaa edes pienillä eleillä tukea arvokkaita hankkeita. 

- TampereMissio on tärkeä toimija inhimillisen elämän tukemisessa ja yksinäisyyden vähentämisessä. Työsarkaa riittää, ja kumarran syvään kaikille niille, jotka jaksavat olla valon puolella ja toisten tukena.

Vapaaehtoinen auttaminen lisää onnellisuutta

Kuustonen sanoo allekirjoittavansa täydellisesti sanonnan, että lähimmäisten vapaaehtoinen auttaminen on asia, joka tekee ihmisen onnelliseksi.

- Onnellisuutta tutkittaessa toistuu usein juuri tämä perusajatus, jossa altruismi ja pienet hyvät eleet lisäävät omaa henkistä hyvinvointia. Olen saanut elämässäni tavata arjen sankareita, jotka ovat päättäneet käyttää aikaansa ja varojaan muiden auttamiseen. Heidän ympärillään on helppo aistia hyvää energiaa ja elämisen mielekkyyttä.

Afrikassa käydessään Kuustonen kertoo tutustuneensa Ubuntu-filosofiaan, jonka mukaan ihmisyytemme punnitaan siinä, miten me kohtelemme muita ihmisiä.

- Ubuntu on arkinen asenne varsinkin afrikkalaisissa maalaiskylissä. Sen pohjana on ajatus "minä olen koska sinä olet".  

Tuo yksinkertainen viisaus on Kuustosen mukaan jalostunut käyttövoimaksi erityisesti sellaisissa paikoissa joissa yhteiskunnan turvaverkkoja ei ole. 

- Jos toteat xhosan-kielisessä Afrikassa toiselle ihmiselle, että hänessä on paljon "ubuntua" tulet lausuneeksi kohteliaisuuden, joka on ohittamaton. Ihmisten kohteleminen siis määrittää aidosti asemaa yhteisössä. Tässä olisi hyvää arvopohjaa kopioitavaksi myös Suomeen.

Kuunteleminen on tärkeää

Yksinäisyyden poistamisen ikuisuuskysymyksestä Kuustonen toteaa, että yksinäisyyttä lievitetään parhaiten kohtaamisilla ja kuuntelemalla tarkasti loppuun asti, mitä toisella ihmisellä on sanottavaa.

- Yksinkertaistettuna olemalla ihminen ihmiselle.

Hän kertoo vierailleensa pyhäinpäivänä hautausmaalla ja tavanneensa siellä miehen, joka lähestyi häntä kauniisti ja hieman ujona. Mies kertoi kaipaamistaan läheisistä ja sytytti näiden muistoksi kynttilän. 

- Sivulauseessa mies totesi jotain varsin viisasta: ”On ihmeellistä, että täällä hautausmaalla kohtaan aina ihmisiä joiden kanssa voin puhua.”

Kuustonen muistuttaakin, että jokainen pieni kohtaaminen voi muuttaa elämää, ja usein paremmaksi.

TampereMission työtä yksinäisyyden poistamiseksi tukeva taiteilija kertoo, että Tampereella on erityinen paikka hänen sydämessään. Mies paljastaa, että Tampereesta on vuosien saatossa tullut hänen toinen kotikaupunkinsa, vaikka hän ei ole täällä koskaan asunutkaan.

- Tein juuri Tohlopissa kolme viikkoa SuomiLOVEn seuraavaa tuotantokautta ja katselin päivittäin upeaa Tammerkosken maisemaa kiitollisena. Nuorempi tyttäreni Minka opiskeli Tampereella näyttelijäksi, ja tuo aika lähensi kaupunkia erityisesti. Ydin on tietysti ihmisissä. Heikki Silvennoista ei voi sivuuttaa, koska hän on Kanta-Hämeen Heimokuningas, Kuustonen toteaa pilke silmäkulmassa.  

Loppuvuoden töistään Kuustonen kertoo, että tällä hetkellä hän työskentelee pääosin  televisiossa, mutta myös uusien laulujen kirjoittaminen on ajankohtaista.

- Toivottavasti jossain vaiheessa ehdin myös konsertoimaan. Ensimmäisestä albumistani tulee juuri kuluneeksi 40 vuotta, ja se saa pohtimaan että täytyisi myös osata rauhoittua.

Tv:ssä Kuustonen tunnetaan siitä, että hän laittaa ohjelmissa persoonansa täysillä likoon ja vitsailee usein itsestään.

Taiteilija kertoo, että hänen ystävänsä kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka on todennut, että huumori on ihmisen tärkein puolustusmekanismi.

- Niinpä minullekin sarkasmi ja itselle nauraminen on selviytymiskeino.Toisinaan huomaan homman menevän överiksi ja ohitan huumorilla asioita jotka tekevät aidosti kipeää. Meitä masennusdiagnoosin saaneita koomikoita on paljon, ja varmaankaan se ei ole sattumaa!

Teksti: Petri Vilkko
Kuva: Marek Sabogal

Jaa tämä sivu: